Mi a legjobb módszer a T elágazások kialakítására?

Összehasonlítottunk 3 módszert az elágazások kialakítására

Ma már mindenki egyetért abban, hogy az iparágban az elsődleges cél a szó legtágabb értelmében vett minőség és a termelékenység. Ez kimondottan igaz azokban az iparágakban, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, mint például az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar, melyekben kilométernyi csővezetéket használnak többek között gáz- és folyadékelosztó hurkokhoz, tisztítórendszerekhez, például CIP (Clean In Place) és SIP, (angolul Steam In Place), szűrőrendszerekhez vagy hőcserélőkhöz stb..


Mindezen hálózatok elosztó csővezetékeket igényelnek. A csövek említése a T-kötésekre is utal. Ezek az elosztók általában rozsdamentes acélból készülnek az EHEDG irányelv szerint 1. sz. 8- "Az építőanyagoknak korrózióállónak kell lenniük, nem mérgezőnek, mechanikailag stabilnak kell lenniük és felületük minősége nem károsodhat a rendeltetésszerű használat körülményei között", valamint az ASME BPE szabvány szerint, amely a 300-as sorozatú rozsdamentes acél, pontosabban a 316L használatát támogatja. Higiénikus alkalmazásokhoz a 316L rozsdamentes acél ajánlott, mely tisztítható, hidegen alakítható és 2-3% molibdént tartalmaz, ami jelentősen növeli a korrózióállóságát.

Az ágak kialakításának három fő módja van:

  • A cső rászerelése a csővezetékbe fúrt furatokra (1. és 2. ábra)
  • T-idomok szerelése csőhosszokhoz (3. ábra)
  • Elágazó csatlakozások kialakítása közvetlenül a csővezetékből (Extrudált nyak - T-DRILL módszer) (4. ábra)
Szerelés közvetlenül a csőben lévő lyukakra Kép.sz.1 - Szerelés közvetlenül a csőben lévő lyukakra
Fish mouth ún. halszáj kötés Kép.sz.2 - Hegesztés közvetlenül a furaton. Úgynevezett Fish-mouth kötés.
Hegesztett T idomok Kép.sz.3 - Hegesztett T-idomok
T-Drill metódus rozsdamentes csövekhez Kép.sz.4 - T-Drill metódussal kihúzott rozsdamentes cső
Végső kötés T-Drill metódussal Kép.5. - Eredmény T-Drill módszerrel

A 12,7 mm vastagságú csövek esetében a legjobb és leghatékonyabb módja az elágazások gyártásának a mechanikus (T-DRILL) metódus, mely húzott kötéseket alakít ki közvetlenül a vezetéken. Ez minimálisra csökkenti a hegesztést és megelőzi az esetleges szivárgást és megvédi a szennyeződésre hajlamos területeket. Ha a csövek további polírozása szükséges a hegesztett pontokon, a mechanikusan kialakított ágcsatlakozással hatékonyabban elvégezheti, mert a tompahegesztésnél minimális esetekben nincs csak teljesen derékszögű varrat. Ez teljesen kiküszöbölhető például egy automata orbitális hegesztőgéppel.

A már kialakított nyílásra közvetlenül ráhegesztett kötést "Fish-mouth" kötésnek nevezik (2. ábra).

Bár a „halszáj” régóta alkalmazott módszer, ma ez jelenti a legnagyobb higiéniai kockázatot. A formát nagyon bonyolult hegeszteni, termelékenységi okokból gyakran alkalmazzák a kézi hegesztést. Ez a módszer még a legjobb kézi hegesztővel sem garantálja a sima és tiszta hegesztést. Ezenkívül ez a forma olyan területeken használatos, ahol szinte lehetetlen a tisztítás.

A kötési típusok összehasonlítása Kép sz.6. - Metódus összehasonlítása

Amennyire lehetséges, az egyik leghatékonyabb módszer az elliptikus furatmarás. Az ágak illesztésének mechanikus extrudálása vagy formázása (csőkihúzás), valamint az extrudált rész felületének levágása, mindezt a cső mozgatása nélkül. Sok év után a szakemberek elismerik, hogy az automata orbitális hegesztés a legmegfelelőbb megoldás az összeszerelésre az eredmény minősége miatt, termelési nyereséget tekintve és a tényt, hogy megfelel a tisztaság minden követelményének.

A T-Drill metódus összehasonlítása T-idom hegesztéssel:


Ezen iparágak másik közös jellemzője, hogy rendszereik polírozott ausztenites rozsdamentes acélcsőből készülnek, általában autogén tompahegesztéssel vagy fúziós hegesztéssel hegesztik össze. Ha helyesen végezzük a hegesztés és a cső teljes hosszán hasonló a kéntartalom, ez a fajta hegesztés nagy szilárdságú kötést hoz létre repedések vagy porozitás nélkül, amely befoghatja a termék későbbi szennyeződésére hajlamos elemeket. Az extrém nagy tisztaságot igénylő helyzetekben elektrolitikus polírozás végezhető az áramlás optimalizálása érdekében.

A megfelelő telepítéshez számos tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek ezekhez az extrudált lyukakkal ellátott elosztók gyártásához kapcsolódnak. Az elágazás mechanikus kialakítása szisztematikusan nagyon enyhe ovalizálással jár,melyet mindig bele kell számítani a normalizált orbitális hegesztési értékekbe.

Csőkihúzó gép Kép.sz..6 - Csőnyakkihúzó berendezés

Az extrudálás magában foglalja a mechanikusan kialakított ág vastagságának némi csökkentését is; az ág átmérőjének és az elosztó átmérőjének arányától függően. Felismerve, hogy minél hasonlóbb a cső és az elágazó cső átmérője, annál fontosabb a fal hígítása, a jelentés eredményének optimalizálására általában 2-hez közeli arányt használnak.

Az így kialakított nyakak magasságát a felhasznált anyag, annak nyúlása, valamint a mérő- és leágazó csövek mérete/aránya határozza meg. A nyak magassága általában 2 és 20 mm között van a kis és nagy csőméretektől függően. Ezt a magasságot természetesen vágással módosítjuk, hogy optimális érintkezési felületet biztosítsunk az elágazó csővel.

A nyak magassága természetesen azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a hegesztőfejnek tartalmaznia kell egy rendszert amely megdönti az elektródát, hogy a hegesztendő területre helyezze, és hatékony gázárnyékolást biztosítson, az oxidáció elkerülése érdekében. A használt fejek típusától függően a gázpajzs vagy zárt térben (7. ábra), vagy diffúzióval (8. ábra) történik.

Orbitális TIG hegesztés zárt fejjel Kép.sz.7 - Orbitális TIG hegesztés zárt fejjel
TIG orbitális hegesztés formázó gáz difúzorral Kép.sz.8 - Eredmény

Nyilvánvalóan egy másik óvintézkedés a fej típusától függetlenül a gázrendszer bevezetése lesz a belső hegesztés oxidációjának megakadályozása érdekében.

Napjainkban a hegesztőforrások dialóg rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik a legjobb működési mód kiválasztását különféle paraméterek szerint, mint például átmérők, anyagok stb. A támogatott programozás elősegíti a hegesztés minőséget.

Összegzésként elmondható, hogy a technikai feljesztések és technológiai újítások a hegesztőanyagok szabályozásában és a modern folyamatok jelenleg garantálják a termékek és berendezések minőségét, miközben javítják a termelékenységet. Az elosztók ágainak mechanikus kialakítása minimalizálja a másodlagos hegesztések és műveletek számát, csökkenti a vásárolt T-idomok számát, és tökéletesen kompatibilis az orbitális AWI hegesztőberendezésekkel, így biztosítva a hegesztési varratok megismételhetőségének teljes biztonságát.

Forduljon szakértőinkhez

Szeretné saját szemével látni a gépeket, vagy többet megtudni a T-Drill gépekről? Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk. A gépeket szívesen bemutatjuk személyesen is.ant logo

ant PROFITOOLS Kft.

Vállalatunk professzionális szerszámgépek és szerszámokkereskedelmével és szállításával foglalkozik az építőiparban, gépiparban és különböző gyártórészlegekben. Legerősebb világmárkák képviseletét látjuk el és szolgáltatásaikat juttatjuk el az Önök számára.